W jakiej postaci znamy JAJKO? Pewnie wszyscy pierwsze skojarzenia mają z jajecznicą czy ze śniadaniowymi jajkami na miękko bądź twardo, w koszulkach lub bez:)? Uczniowie klas III A i B, poszli jednak o krok dalej i dowiedzieli się, że jajko można postawić tak, aby się nie przewracało!
W celu rozwiązania jajkowej zagadki – każdy z eksperymentatorów wykorzystał jajko – z użyciem soli, która sprawiła, że przy jej zwiększonym użyciu – żadne nie tylko się nie przewróciło, ale i nie rozbiło! Wniosek? Sól ratuje jajka, dając możliwość postawienia ich w nienaruszonym stanie w każdym miejscu. Teraz każdy szef kuchni, jeśli chce uniknąć rozbitych jajek na podłodze – powinien już wiedzieć, że wystarczy usypana z soli szczypta, by jajko nie zmieniło swojego położenia. Zostanie jednak problem… z posprzątaniem soli:)