Dzieci uwielbiają żuć i chrupać, a szczególnie to, co ma ciekawy kształt i jest kolorowe. Aby ograniczyć ilość tłustych, słodkich i niezdrowych produktów w diecie, zorganizowaliśmy w STO Dzień Zdrowej Przekąski. Przygotowaliśmy więc pokarmy bogate w cenne i niezbędne dla naszego organizmu składniki: witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które każdego dnia dodają energii małym naukowcom. Po krótkiej prezentacji dotyczącej zdrowego odżywiania i stylu życia odbyła się degustacja. Wśród naszych ulubionych mini-posiłków znalazły się pyszne, barwne kanapki, tęczowe szaszłyki owocowe, wystrzałowe koreczki warzywne, wesołe salsy, zaskakujące sałatki z prażonymi pestkami oraz niespodziankowe chipsy z jabłek i buraków suszonych w piekarniku. Z pozoru zwyczajne warzywa- marchewki, papryki i brokuły pokrojone w cienkie słupki i podane razem z dipem na bazie jogurtu greckiego z ziołami nabrały atrakcyjności. Zajadaliśmy się wielokształtnymi ciasteczkami owsianymi, chrupiącymi zbożowymi batonikami z suszonymi owocami, pestkami, musli, rodzynkami i orzeszkami. Naszego ulubionego posmaku nadawały klejący syrop klonowy i złoty miód. Bardzo smakowały nam przyciągające wzrok świeżo wyciskane soki, a także koktajle jogurtowe. Prawdziwym hitem była zrobiona z prawdziwego kakao zdrowa, domowa, bezcukrowa czekolada!