Wczesną wiosną cała armia pszczół rusza do pracy – zapyla kwitnące sady, łany rzepaku i większość roślin będących surowcem do produkcji żywności. Bez udziału pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony. Dowiedzieliśmy się tego z… prezentacji Dominika- ucznia klasy II Społecznej Szkoły Podstawowej STO. Nasz kolega przygotował profesjonalny, pełen wiedzy i atrakcji pokaz. Szczegółowo i ciekawie wyjaśniał jak wygląda praca pszczelarza, jak powstaje miód, do czego służy wirówka, jak pracują pszczoły, jakie pszczoły są w ulu, jak długo żyją te owady, żądeł mają i dlaczego są pożyteczne. Teraz już wiemy, jak odróżnić je od os, i jaką ważną rolę odgrywają w środowisku. Pamiętajmy, to właśnie one zapylają rośliny i mają wpływ na organizm człowieka produkując zdrowotne, naturalne produkty pszczele jak: miód, pyłek, propolis, mleczko pszczele, wosk oraz jad.