Święto Ziemniaka

Jesienne prace polowe i obyczaje niosą wiele przyjemności, ale i refleksji. Uczniowie klas II i III SSP STO w Kluczborku wybrali się do gospodarstwa ekologicznego, aby poznać praktyczne znaczenie  ochrony środowiska. Docenili podstawowe w naszej strefie klimatycznej produkty  żywnościowe- polskie ziarna i warzywa, które będąc niskokalorycznymi, zawierają mnóstwo cennych składników, w tym witamin. Potrafią już rozróżniać rodzaje zbóż, mielić różne typy mąki w żarnach, piec bułeczki z własnoręcznie wyrobionego ciasta., a nawet łączyć pracę ze sztuką i tworzyć obrazy z mąki. Wiedzą, czym są kaszubskie bulwy, kresowe barabole, poznańskie pyry, mazowieckie kartofle, łemkowskie kompery, orawskie swapki, góralskie grule i podhalańskie rzepy. Oprócz słowotwórstwa, biologii, historii, geografii, plastyki  i zajęć praktycznych uczyli się także poetyckich opowieści o warstwach lasu oraz matematycznego obliczania wieku drzew. Podczas wspólnego posiłku przypomnieli sobie zasady higieny i dobrego wychowania.

Skip to content